כאשר מסתיים שלב הפיתוח מתגלים אתגרים חדשים
מדוע חשוב לאהוב ולהאמין במוצר לכל אורך הדרך?
כיום כמעט כולם רוצים לפתח את הדבר הגדול הבא, רק פעמים רבות נלקחת בחשבון הדרך הארוכה והפתלתלה שאותה יש לעבור עד למוצר המוגמר. חשוב להבין שלרוב לא מספיק לחשוב על הרעיון הנכון בזמן הנכון, אלא לעבוד קשה ולהתמיד גם ברגעים הקשים.
אילן אלמליח חיפש מוצר שיענה על צורך פרטי שלו שהרגיש עמוק בפנים שגם הסביבה תאהב, משם התחילה הדרך של 'אותנטיק'. בשנת 2010 תוך כדי שהוא מתפעל את העסק שלו להקמת פינות זולות בחוף, הוא וחבר נוסף חשבו שיהיה נכון לפתח מוצר שיאפשר לכל אחד להקים זולה בים בקלות. הם קנו בדים בנחלת בנימין והשתמשו בהם, על מנת להתחיל לפתח את המוצר. המטרה העיקרית הייתה, פיתוח של צילייה לים פרקטית וקלה לתפעול. בשלב מסוים הם הרגישו שהם תקועים, והחבר עזב, אך אילן לא התייאש. לילה אחד כאשר ישן עם חברתו בים והזולה שבנו כמעט ונפלה עליהם, הוא מצא את הפתרון שהוביל אותו בהמשך לפיתוח הסופי של המוצר. "אני קם באמצע הלילה, לוקח שק שמצאתי באוטו, קושר לפינה של הזולה וממלא אותו בחול. קמתי בבוקר אחרי לילה של רוחות חזקות, אני מסתכל על הזולה והיא עדיין עומדת, זה מה שגרם לי להחליט להמשיך עם הכיוון הזה".
"הרעיון היה לבנות מוצר טוב שאנשים יאהבו ויצרכו לאורך זמן"
פיתוח של מיזם לרוב מלווה בתכנית עסקית מסודרת, אשר בודקת היתכנות כלכלית של המוצר. חשוב ללכת בדרך הזאת, אך גם חשוב לזרום עם התחושות הפנימיות.
הצעד הראשון בפיתוח של אותנטיק, היה להבין האם המוצר רשום כפטנט. משלא מצא מוצר דומה, החליט אילן ללכת על זה, מתוך אמונה שאם זה מספיק טוב בשבילו זה יהיה מספיק טוב בשביל מישהו אחר. למרות שלא היה לו שום רקע בתחום הוא פיתח את המוצר לגמרי לבדו, תוך שהוא נעזר ונסמך על ביקורות מהסביבה. "עם הזמן, המוצר גרם לי להתאהב בו, גיליתי דברים חדשים על המוצר שלא חשבתי עליהם, זרמתי עם הלב הרגש והאינטואיציה". בשנת 2012 אחרי תגובות מאוד טובות, אך עם לא מעט חששות התחילה המכירה הרשמית. לצד תקציב שיווק ממוצע, אשר הסתמך לא מעט על פייסבוק, נוצרה ההבנה שחשוב לתת למוצר לדבר בעד עצמו. "הבנו שהמוצר ישווק את עצמו בצורה הכי טובה כאשר אנשים יראו את ההקמה והשימוש שלו בשטח. זה הדבר שימכור".
כאשר מסתיים שלב הפיתוח מתגלים אתגרים חדשים
כיום אילן כבר רגיל לראות את החופים מלאים בציליות שלו, אך כאשר הוא נתקל באותנטיק בחוף לראשונה הוא התרגש מאוד. "זה היה פשוט מרגש לראות מישהו שלא קשור אלי משתמש במוצר. זה היה מבחינתי המון". אחרי שחלפה ההתלהבות הראשונית התחילו להתגלות קשיים, היות והמוצר לא רשום כפטנט אלא רק כמדגם, קשה לשמור עליו מהעתקות. אילן מדגיש שבהתחלה הוא לקח את זה מאוד אישית, אך היום זה דווקא מחמיא לו. חשוב להפריד בין הרגשות שלנו למציאות וללמוד לשחרר ולא לקחת ללב. אולי לא פחות חשוב להבין שהביקורות והעתקות הם חלק מהתהליך ולכן, יש לתת להן מקום. הוא ממליץ ליזמים להתמקד בנקודות שתאפשרנה לחזק את הייחודיות של המוצר על פני אחרים, במקרה של המותג שלו, מדובר על מיתוג ושירות לקוחות שכן אלו דברים שיותר קשה להעתיק אותם.
השמירה על המותג ושירות לקוחות מוקפד נעשית קודם כל על ידי הכרה והקשבה לקהל היעד של המוצר. במקרה של אותנטיק קהל היעד התחיל מזוגות צעירים חובבי טבע והמשיך לפלחים רבים ושונים באוכלוסייה. "היה לנו חשוב מההתחלה לשמוע את תגובות הלקוחות ואנחנו מקשיבים להם כל הזמן, לכן המוצר נמצא בתהליך שיפור מתמיד מהרגע שהוא יצא".
למרות האמונה במוצר, התעורר החשש מה יקרה למכירות של המוצר כאשר ההתלהבות הראשונית תחלוף? אך בינתיים החששות התבדו והמכירות ממשיכות לעלות וחושפות אותו לשווקים נוספים. כיום אותנטיק נמכר בצורה מסודרת בישראל, ארה"ב, אוסטרליה וקוסטה ריקה, יחד עם הזמנות שלו ממקומות נוספים בעולם. "היו מספר פעמים שנכנסתי לגוגל לבדוק מה זאת המדינה הזו שהזמינו ממנה עכשיו את המוצר". פנייה לקהלים חדשים בעולם מלמדת אותם רבות על הצרכים של הלקוח, דבר שעוזר להם להמשיך ללמוד ולשפר את המותג.
"לרבים יש רעיונות טובים, אך על מנת להגיע מרעיון למוצר מוגמר חייבים להתמיד".
אם נחפש את הנוסחה האחת להצלחה של מוצר כנראה שנצא בידיים ריקות, שכן יש אינספור דרכים לעזור למוצר להצליח. אילן מדגיש שאצלו הייתה זו האמונה בעצמו ובמוצר שלו ולא פחות חשוב ההתמדה לאורך כל הדרך. "יש הרבה רגעים מאוד חשוכים במהלך הדרך, בהם אתה בטוח שזהו פה זה נגמר. חשוב להמשיך מתוך הקשיים האלו בתהליך ולא לוותר, כי דווקא מהמקומות האלה יצאו הפתרונות הכי יצירתיים".
כתיבה: טל יהודאי.
מעצבים ללא גבולות: הכירו את שיטת הלייסנסינג
מעצבים ללא גבולות: הכירו את שיטת הלייסנסינג להיות היום מעצב